Kitaplık

Psikanalitik Yaklaşım

Photo by Dids from Pexels

Çağımızın Nevrotik Kişiliği
(Karen Horney, 1937)

Orijinal adı: The neurotic personality of our time

Düşmanlık, duygusal yakınlık ihtiyacı, rekabet, reddedilme hassasiyeti gibi günlük yaşamda bizi oldukça yoran konulara ışık tutan, şahane kitap… Psikanalitik kurama ilgi duyuyorum ama bu tarz kitapları okurken bir o kadar zorlanıyorum diyenler için kendini anlama yolunda oldukça faydalı olabilecek bir kaynak hazırlamış Horney.

Varoluşçu Yaklaşım

Photo by Naveen Annam

from Pexels

Kaygının Anlamı
(Rollo May, 1977)

Orijinal adı: The meaning of anxiety

Kaygıya felsefede, psikolojide, biyolojide, sosyolojide, psikoterapide nasıl anlamlar yüklenildiğine dair enine boyuna bir inceleme okumak isteyenlerin çok ilgisini çekebilecek bir kaynak… İlk bölümlerde filozofların, şairlerin, kuramcıların kaygıya ilişkin yorumlarına yer verdiği kitapta, kendisinin kaygıya ilişkin sentezini en sona saklamış May ve kaygıya bütüncül bir anlam kazandırmış.

Kafese Konan Adam: Psikoloji ve İnsan İkilemi
(Rollo May, 1980)

Orijinal adı: Psychology and the human dilemma

Bu kitabında May, modern dünyada insanın “var olma” sürecini, karşılaştığı zorlukları anlatıyor. Açıkçası kitabı birkaç cümleyle özetlemek oldukça zor… Ancak değerlerin, özgürlüğün, sorumluluğun var olmadığı, bunların yerini konformitenin, uyuşmanın ve önemsizleşmenin aldığı bir toplumda kafese konulmuş canlılardan farkımızın kalmayacağını varoluşçu perspektiften oldukça zengin bir referanslarla aktardığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Bu sayfa fırsat buldukça güncelleniyor…